Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


zorgplicht

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
zorgplicht [2017/04/02 22:53]
richard opmaak
zorgplicht [2017/04/03 07:49] (huidige)
77.172.147.81 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
Regel 18: Regel 18:
 Gezien deze eisen is de kans dat een bronpartij aansprakelijk wordt gesteld erg klein. Een rapport uit 2013 meldde dat er tot dan toe nog geen Nederlandse rechtspraak gevonden kon worden waarin open data-aanbieders aansprakelijk werden gesteld.((Prof. mr. dr. H. D. Ploeger en dr.ir. Bastiaan van Loenen, "De mogelijkheid van een open data beleid voor het Actueel Hoogtebestand Nederland nader onderzocht",​ http://​www.bk.tudelft.nl/​fileadmin/​Faculteit/​BK/​Over_de_faculteit/​Afdelingen/​OTB/​Kenniscentrum_Open_Data/​2013_Mogelijkheid_open_data_beleid_AHN._RWS_AHNbeslisboom_TU_Delft_feb.pdf,​ p.27)) Dat dit nog niet is voorgekomen,​ ontslaat de overheid niettemin van haar plicht om zo goed mogelijk zorg te dragen voor het juiste [[hergebruik]] van haar data. In de volgende paragraaf volgen daarom een aantal instrumenten waarop zij dit kan doen. Gezien deze eisen is de kans dat een bronpartij aansprakelijk wordt gesteld erg klein. Een rapport uit 2013 meldde dat er tot dan toe nog geen Nederlandse rechtspraak gevonden kon worden waarin open data-aanbieders aansprakelijk werden gesteld.((Prof. mr. dr. H. D. Ploeger en dr.ir. Bastiaan van Loenen, "De mogelijkheid van een open data beleid voor het Actueel Hoogtebestand Nederland nader onderzocht",​ http://​www.bk.tudelft.nl/​fileadmin/​Faculteit/​BK/​Over_de_faculteit/​Afdelingen/​OTB/​Kenniscentrum_Open_Data/​2013_Mogelijkheid_open_data_beleid_AHN._RWS_AHNbeslisboom_TU_Delft_feb.pdf,​ p.27)) Dat dit nog niet is voorgekomen,​ ontslaat de overheid niettemin van haar plicht om zo goed mogelijk zorg te dragen voor het juiste [[hergebruik]] van haar data. In de volgende paragraaf volgen daarom een aantal instrumenten waarop zij dit kan doen.
  
-In ons [[interview_marnix_richard|interview]] werd ook gesteld dat gebrekkige datakwaliteit geen excuus moet zijn om data niet te openbaren:+In ons [[interview_a|interview]] werd ook gesteld dat gebrekkige datakwaliteit geen excuus moet zijn om data niet te openbaren:
 <​blockquote>​Organisaties hoeven ook niet terughoudend te zijn omdat de data nog niet perfect is: iets delen is beter dan niets, en als je goed beschrijft wat wel en niet met de data kan; dan kan het ook in deze vorm van nut zijn. Bovendien kan je het publiceren van '​slordige'​ data ook als kans zien: het data-portaal biedt de mogelijkheid voor hergebruikers om feedback te geven; je kunt zo samenwerken aan de verbetering ervan.</​blockquote>​ <​blockquote>​Organisaties hoeven ook niet terughoudend te zijn omdat de data nog niet perfect is: iets delen is beter dan niets, en als je goed beschrijft wat wel en niet met de data kan; dan kan het ook in deze vorm van nut zijn. Bovendien kan je het publiceren van '​slordige'​ data ook als kans zien: het data-portaal biedt de mogelijkheid voor hergebruikers om feedback te geven; je kunt zo samenwerken aan de verbetering ervan.</​blockquote>​
  
zorgplicht.txt · Laatst gewijzigd: 2017/04/03 07:49 door 77.172.147.81